Art / Architecture / Museums

Museum Mondays: Snail Space by David Hockney at the Smithsonian

Washington, D.C. is home to some of the most amazing museums in the world. Even better, most of them are free. This is my first feature on specific works of art that I find interesting and want to share. I love art of all kinds, and if this particular piece isn’t your cup of tea, don’t worry, all types of art will be featured here.

First up is Snails Space with Vari-Lites, “Painting as Performance” by David Hockney. It was created between 1995-96. Hockney was born in Bradford, England but adopted California as his home. Many believe that Snail Space summarizes his career and his belief that art should “overcome the sterility of despair.” Hockney used to arrange canvases around his studio, paint the floor, and invite guests to step into the world of his paintings. This installation does much the same.

Below, this is actually just one single painting. The angle of the light, and the hue of the light, changes and transforms the painting. Here are highlights of the changes:

I passed this painting by many times. It is set in this huge box of a black room with a single bench in front. Often I didn’t have time, or dismissed the image as another abstract. Sometimes the intimacy of young couples sitting on the bench, transfixed, arms around one another, head on the other’s shoulder, made me feel as if I were intruding.

IMG_7846

After more than twenty visits to this museum, I finally had a chance to sit and fully experience it last week. The change of colors is beautiful. It reminded me of all the times I’ve bought a paint color for my home and it looked different than I’d imagined. It reminded me of the light shows in my own garden as the sun moves over the trees, causing each in turn to be spotlighted for a few seconds — so incredibly beautiful.

I hope you enjoy the photos as much as I did the installation!

7 replies »

  1. It use to be in an enclosed room- it was very intimate being in a room with a large, living, changing painting. Unfortunately I assume it was too intimate thus the newly opened back of the room

    Liked by 1 person

Please leave a Reply. I'd love to know what you think! (Requested info is not required to comment)

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s